Worden één of meerdere zaken in bruikleen gegeven, dan kunnen wij daarvoor een bruikleenovereenkomst opstellen. De bruikleenovereenkomst wordt naar uw wensen en op maat gemaakt. In de bruikleenovereenkomst worden duidelijk de verantwoordelijkheden van partijen omschreven i.v.m. het in bruikleen geven van één of meerdere zaken.
Prijs bruikleenovereenkomst opstellen: vanaf € 399,-
Ja, ik heb een bruikleenovereenkomst nodig
Wilt u een bruikleenovereenkomst laten opstellen, dan vraagt u vrijblijvend een offerte bij ons aan door via de e-mail of telefonisch 0516 – 427298 kenbaar te maken de zaak of zaken die in bruikleen wordt/worden gegeven.
Hoe gaat bruikleenovereenkomst opstellen in z’n werk?
Voordat een aanvang wordt gemaakt met het opstellen van de bruikleenovereenkomst wordt door mr. Mirjam Geuze telefonisch contact met u opgenomen om de details van de bruikleenovereenkomst te bespreken. Daarna wordt de bruikleenovereenkomst opgesteld aan de hand van de gegevens die van u zijn ontvangen. Daarnaast wordt de bruikleenovereenkomst aangevuld met overige afspraken die belangrijk zijn.
Informatie over bruikleenovereenkomst
Een bruikleenovereenkomst is de overeenkomst waarin is opgenomen dat een zaak in bruikleen wordt gegeven. De wederpartij mag de zaak gebruiken. “Bruikleen” is de wettelijke term voor uitlenen. Voor het in bruikleen geven worden geen kosten in rekening gebracht. In de wet wordt gesproken van gebruik “om niet”.
Door een vergoeding te betalen wordt de bruikleen huur
Indien voor het gebruik van de zaak wel kosten in rekening worden gebracht, dan is er geen sprake van een bruikleenovereenkomst, maar van een huurovereenkomst. De kosten die betaald worden voor het gebruik dienen dan aangemerkt te worden als de huurprijs.
Voorwaarden voor bruikleen
Bij bruikleen worden geen kosten in rekening gebracht, maar de bruikleen kan wel onder bepaalde voorwaarden plaatsvinden.
Voorbeeld 1: Een leverancier van koffie stelt een koffiemachine gratis ter beschikking onder de voorwaarde dat de gebruiker de koffie bij de leverancier afneemt;
Voorbeeld 2: Een bedrijf geeft een productiemachine kosteloos in gebruik onder de voorwaarde dat de gebruiker met deze productiemachine enkel producten produceert voor het bedrijf dat de productiemachine in bruikleen heeft gegeven.
Wat staat er in een bruikleenovereenkomst?
De inhoud van de bruikleenovereenkomst is uiteraard afhankelijk van het soort zaak dat in bruikleen wordt gegeven. Hieronder een beknopte opsomming van afspraken die in een bruikleenovereenkomst opgenomen kunnen worden.
1. Omschrijving van de zaak, roerend of onroerend
In de bruikleenovereenkomst staat een omschrijving van de zaak die in bruikleen wordt gegeven. De zaak kan een roerende of onroerende zaak zijn. Wordt een onroerende zaak in bruikleen geven, dan is het belangrijk dat de bruikleen niet wordt gezien als huur. Wordt namelijk een woning in bruikleen gegeven en de bruikleenovereenkomst wordt door de rechter aangemerkt als een huurovereenkomst, dan is het mogelijk dat de huurder recht heeft op huurbescherming. Wij zullen de bruikleenovereenkomst opstellen op zodanige wijze dat er geen sprake is van huur.
2. Doel van de bruikleen
In de bruikleenovereenkomst staat voor welk doel de gebruiker de zaak mag gebruiken. En hoever de gebruiksbevoegdheden gaan, bijvoorbeeld of de gebruiker de roerende zaak mag verplaatsen.
3. Voorwaarden
Indien van toepassing worden de voorwaarden in de bruikleenovereenkomst opgenomen waaronder een zaak in bruikleen wordt gegeven. Zie hierboven voor 2 voorbeelden van voorwaarden die wij in een bruikleenovereenkomsten hebben verwerkt.
4. Schades
In de bruikleenovereenkomst staat voor welk partij het risico is indien er sprake is van schade aan of verlies of diefstal van de zaak. Dient de zaak verzekerd te worden, dan staat in de bruikleenovereenkomst welke partij voor deze verzekering dient zorg te dragen.
5. Gevolgen van het niet nakomen van de bruikleenovereenkomst
De gevolgen van het niet nakomen van een bruikleenovereenkomst kan zijn dat de bruikleenovereenkomst voortijdig wordt beëindigd. Ook kunnen financiële gevolgen verbonden worden aan het niet naleven van een bruikleenovereenkomst.
Bruikleenovereenkomst en algemene voorwaarden
Op de bruikleenovereenkomst kunnen algemene voorwaarden van toepassing worden verklaard. Dit heeft o.a. als voordeel dat de bruikleenovereenkomst minder lang is, aangezien de algemene rechten en plichten van partijen in de algemene voorwaarden staan. Algemene voorwaarden nodig voor uw bruikleenovereenkomst? Ga naar Algemene voorwaarden opstellen.
Opstellen bruikleenovereenkomst voor woning
Een bruikleenovereenkomst kan betrekking hebben op een woning. Er mag dan geen huur aan de gebruiker in rekening worden gebracht, zie ook hierboven. Voor het gebruiken van de woning mag hooguit een kleine gebruiksvergoeding aan de gebruiker in rekening worden gebracht. Is de gebruiksvergoeding voor de woning te hoog, dan wordt dat gezien als huur. Heeft u een bruikleenovereenkomst voor een woning nodig, zie dan Bruikleenovereenkomst woning opstellen.