Verschillende soorten huurovereenkomsten
Een huurovereenkomst kan betrekking hebben op verschillende soorten (on)roerende zaken. Klik de huurovereenkomst aan die u nodig heeft voor meer informatie.
Wat is huur?
Bij huur wordt een zaak, roerend of onroerend, voor een tegenprestatie ter beschikking gesteld aan een partij, zie ook Wat is een huurovereenkomst? Indien geen vergoeding voor het gebruik van de zaak in rekening wordt gebracht, dan hebben we het niet over een huurovereenkomst, maar over een bruikleenovereenkomst, meer hierover Wat is een bruikleenovereenkomst?
Huurovereenkomst in de wet
De huurovereenkomst is in de wet geregeld. In de wet wordt een onderscheid gemaakt tussen de volgende huurovereenkomsten:
Van bepaalde wetsartikelen kan niet ten nadele van de huurder worden afgeweken. Dit zijn zogenaamde dwingendrechtelijke wetsbepalingen. Een afspraak in een huurovereenkomst in strijd met het dwingend huurrecht is nietig.
Inhoud van huurovereenkomst
Hierbij een niet-limitatieve opsomming van afspraken die in een huurovereenkomst worden opgenomen:
Zie voor meer informatie over de inhoud van een huurovereenkomst Huurovereenkomst wat moet er in staan?
Schriftelijke huurovereenkomst verplicht?
Voor het verhuren van een zaak is het wettelijk niet verplicht een schriftelijke huurovereenkomst op te stellen. Vooral bij de verhuur van een onroerende zaak raden wij het wel aan om een schriftelijke huurovereenkomst aan te gaan. De schriftelijke huurovereenkomst dient door de huurder en de verhuurder ondertekend te worden. Beide partijen dienen een exemplaar van de schriftelijke huurovereenkomst te ontvangen.
Onderhuurovereenkomst
Verhuurt u een zaak die u van een andere partij huurt, dan is er sprake van een onderhuurovereenkomst. LET OP: Voor het onderverhuren van een woonruimte dient u toestemming te hebben van de verhuurder. In huurovereenkomsten die geen betrekking hebben op een woonruimte wordt overigens ook vaak opgenomen dat onderhuur enkel is toegestaan met voorafgaande toestemming van de verhuurder.
Koop breekt geen huur
Dit betekent dat een huurovereenkomst in stand blijft op het moment dat de zaak verkocht is. De nieuwe eigenaar van de zaak dient de huurovereenkomst te respecteren en wordt verhuurder. De rechten en plichten uit de huurovereenkomst gaan over op de nieuwe eigenaar van de zaak. Dus als u een zaak huurt en de zaak wordt verkocht, dan hoeft u dus niet bang te zijn dat daardoor de huurovereenkomst eindigt.
Huurvoorwaarden van toepassing verklaren op huurovereenkomst
Op de huurovereenkomsten die u met uw huurders aangaat, kunt u huurvoorwaarden van toepassing verklaren. Huurvoorwaarden zijn algemene voorwaarden voor huurovereenkomsten. Voor het laten opstellen van huurvoorwaarden voor uw bedrijf zie Huurvoorwaarden opstellen. Indien de huurovereenkomst online tot stand komt, dan worden vaak de rechten en plichten van de huurder omschreven in de huurvoorwaarden. Voordat de huurder de huurovereenkomst online kan afsluiten, dient hij aan te klikken dat hij akkoord gaat met de huurvoorwaarden van de verhuurder.